Bilgi Bankası Arama
Askeri Kıyafetler
Revizyon Tarihi : 07.09.2023

GÖZBEBEĞİMİZ TÜRK ASKERİ

Türk askeri gözbebeğimizdir. Disiplini, vatan sevgisi, bayrak sevgisi, sözü,özü ve duruşu ile yüreklerimizde taht kurmuştur. Gözbebeklerimiz askeri kıyafetlerine ve duruşlarına çok dikkat ederler. Türk silahlı kuvvetlerinin askeri kıyafetleri genel itibari ile aşağıdaki gibidir.


Askeri Elbise Grubları


  • Harici elbise
  • Mont ve harici pantolonlu kıyafet
  • Kamuflaj elbise

Harici elbise:


Harici elbise resmi günler ve törenlerde kullanılır. Harici elbisenin üzerinde Atatürk rozeti, ceket brövesi, branş brövesi, rütbe, şerit rozet, spolet ve spolet işareti, şapka veya bere, şapka kokartı veya bere kokartı bulunur. Şerit rozet bir adet ise tekli şerit rozet takar ama birden fazla ise çoklu şerit rozet kullanır. Şerit rozetlere bakarak o personelin başarı grafiğini çıkarabilirsiniz.


Bunun için tabi ki de şerit rozetlerin ne anlama geldiklerini bilmeniz gerekmektedir. Mesela kara harp okulu mezuniyet, komando hizmet, bölük komutanlığı, muharebe harekat, üstün cesaret feragat, yüksek lisans, mesleki ihtisas gibi şerit rozetlerin şekillerinden ne anlam taşıdıklarını bilmemiz gerekmektedir. Ceket bröveleri görev yaptıkları kuvvetin brövesi olması gerekmektedir. Mesela kara kuvvetleri brövesi, edok brövesi, genelkurmay başkanlığı brövesi, dördüncü kolordu brövesi, ege ordu brövesi gibi bröveler takılmaktadır. Atatürk rozeti resmi Atatürk rozeti diye tanımlanır. Çift iğnelidir. Branş ve kıta hizmet bröveleri takılır. Branş bröveleri komando temel brövesi, komando ihtisas brövesi, paraşüt brövesi, balık adam brövesi, özel kuvvetler brövesi, keskin nişancı brövesi, atış brövesi, spor brövesi gibi bröveler takılır. Kıta hizmet brövesi ise subay kıta hizmet brövesi, astsubay kıta hizmet brövesi ve uzman çavuş kıta hizmet brövesi olarak ayrılmaktadır. Rütbe harici elbisede subaylarda metal rütbe takılır.


Teğmen omuzda her iki tarafta bir yıldız takar, üsteğmen 2 şer yıldız, yüzbaşı 3 er yıldız takarlar. Binbaşı ise bir çelenk bir yıldız takar. Çelenk subay sembolü olarak da adlandırılır. Çelengin içinin rengi o subayın sınıfını belli eder. Örneğin piyade, tankçı, topçu, tabip, bakım, ikmal, istihkam, muhabere, harita, öğretmen gibi sınıfları sıralayabiliriz. Aynı zamanda tüm türk silahlı kuvvetleri personeli yakalarına taktıkları ispolet ile sınıflarını belli ederler. Örneğin yeşil ispolete sarı çapraz tüfek takılı ise piyade sınıfını, mavi ispolet üzerine sarı metal şerare muhabere sınıfını, bordo ispolet üzerine sarı metal yılan tabip sınıfını ifade eder. Aynı zamanda şapka kokartlarındada sınıf renkleri vardır.


Mesela piyade şapka kokartı nın içi yeşildir, muhabere şapka kokartı nın içi mavi dir, tabip şapka kokartı nın içi bordo dur, topçu şapka kokartı nın içi lacivert tir, tankçı şapka kokartı nın içi gri dir daha örneklendirilebilir. Subaylar harici elbiseyi törenlerde kullanacakları zaman saç örgülü tören apoleti üzerine yıldız ve çelenklerini takarlar. Aynı zamanda kılıç ve kılıç kuşam takımını kuşanırlar.


Mont ve harici pantolonlu kıyafet:


Bu askeri kıyafet sadece ceket yerine mont giyilmesidir. Önceleri bu kıyafetin üzerine kayık kep takılırdı şimdi bere kullanılmaktadır. Mont lu kıyafette aksesuar yoktur. Sadece rütbe ve mont brövesi kullanılmaktadır. Mont brövesi bağlı bulunduğu birliği temsil eder. Mesela genel kurmay mont brövesi, kara kuvvetleri mont brövesi,milli savunma bakanlığı mont brövesi, hava kuvvetleri mont brövesi, jandarma mont brövesi gibi bröveler vardır. Askeri montlar subay montu ve astsubay montu diye 2 ye ayrılır ve muhtelif bedenleri vardır.

Kamuflaj elbise:


Bu elbiseye eğitim elbisesi de denir. Kamuflaj elbise isimlik, rütbe, kamuflaj şapka ve kamuflaj brövelerden oluşur. Kamuflaj elbise kışın uzun kollu; yazın kısa kollu giyilir. Kamuflaj bröveler cırtlı veya cırtsız satılır. Kamuflaj bröveler komando temel brövesi, komando ihtisas brövesi, balık adam brövesi, keskin nişancı brövesi, komando hizmet brövesi, paraşüt brövesi, çap master bröve, serbest paraşüt brövesi gibi bröveleri sıralayabiliriz. Rütbeler kamuflaj kumaşa haki ip ile nakış işlemedir. Broveler ise yine kamuflaj kumaş üzerine haki yeşil ip ile nakış işlemedir. Kamuflaj elbisenin altına bot giyilir. Bot siyah, çöl rengi ve yeşil renkli botlar giyilir. Herşeyin en iyisine layık olan gözbebeğimiz askerlerimize başarılarının devamını diliyoruz.

HÜCUM YELEĞİ

Hücum yeleği güvenlik güçlerinin operasyonel faaliyetlerinde performanslarını en üst seviyede ve pratik olarak kullanmalarına olanak sağlamak amacı ile imal edilmiş yeleklerdir. PARS marka hücum yelekleri hem fonksiyonel olarak hemde sağlamlık olarak piyasada isim yapmış en çok tutulan hücum yeleklerinin başında gelir.

Kaliteden ödün vermemeleri ve sürekli sahada yapılan arge çalışmaları ile Avrupa standartlarını yakalamış bir markadır.Hücum yelekleri modüler yapıya sahiptir, bu yüzden hücum yeleği dizaynını kullanım şekline göre dizayn etmek mümkündür. Ayrıca hücum yeleği cepleride kullanılacak silaha göre dizayn edilebilir. PARS hücum yelekleri bu konuda çok detaylı çalışma yapmış ve çok kaliteli bir hücum yeleği ortaya çıkarmıştır.

PARS kumaş olan yerlerde CORDURA kumaş kullanmıştır. CORDURA kumaş çok sağlam olmakla beraber hava alma özelliğine sahip bir kumaştır. Maliyeti yüksek olduğundan ve hücum yeleklerinde fazla metraj kullanıldığından maliyet yükselmesin diye bir çok üretici kullanmamaktadır. PARS önce kalite ve güvenlik felsefesi ile piyasaya çıktığından dolayı kalite ve güvenlikten ödün vermemektedir.

PARS hücum yeleklerinde ön ve arkaya çelik plaka koyme yerleri mevcuttur. Aksesuarları ise 4 adet şarjör cebi, 2 adet el bombası cebi, 1 adet telsiz cebi, 1 adet genel amaçlı çanta bulunmaktadır. 2 ayrı çanta modeli vardır büyük ve küçük istediğini seçme hakkı tanımaktadırlar. PARS hücum yeleği üreten bir firmadır, ağırlıklı hücum yeleği üretmesine karşın bunun yanında; seyyar sedye, tozluk, harita kılıfı, harita çantası, evrak çantası, kamuflaj hurç çanta, kamuflaj küçük çanta, teferruatlı ilk yardım sırt çantası gibi operasyonel özel ürünler üretmektedir.

PARS tüm ürettiği ürünlerde öncelikli olarak kalite ve kullanım kolaylığını ön planda tutmaktadır. PARS hücum yelekleri boy ve beden ayarı yapılabilen özelliğe sahiptir. Ayrıca hücum yeleğine takılabilen modüler yapıya sahip suluk, genel amaçlı çanta, silah kılıfı, keskin nişancı cebi, makinalı tüfek cebi gibi ekstra cepler modüler olarak PARS hücum yeleklerine takılabilmektedir. Hücum yeleğinin tüm cepleri CORDURA kumaştan imal edilmektedir.

Ayrıca Hücum yeleğinin ana gövdeside CORDURA kumaştan imal edilmektedir. Çünkü hücum yelekleri arazi şartlarına karşı mukavemetli olmalıdır.

Hücum yeleklerinde ekstra bir çok modül bulunmaktadır. PARS Hücum yelekleri
Modüler yapısı sayesinde istenilem modül takılıp istenilmeyen modül çıkarılır.